IGUSABDER Sayı 1, Nisan 2017 / IGUSABDER Issue 1, April 2017

Bu koleksiyon için kalıcı URI

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi / Istanbul Gelisim Universitesi Journal of Health Sciences

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 6 / 6
  • Öğe
    İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi (IGUSABDER) Sayı 1, Nisan 2017
    (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2017) Barut, Abdullah Yüksel
    Editörden Merhaba, 2012-2013 eğitim öğretim yılında, iyi bir öğretim almış, gelişime açık gençleri ülkemize kazandırmak için yola çıkan Yüksekokulumuz, geçen süreçte yaptığı çalışmalar sonucu, bugün uluslararası bilimsel bir dergi ile sizlere ulaşmaya ve bilgiyi sizlerle paylaşmaya yönelik amacının ilk adımını gerçekleştirmiştir. Farklı konulardaki çalışmaların bilimsel sonuçlarını bireylere ulaştırmak ve toplumun bir bütün olarak gelişmesini sağlamak, Üniversitelerin temel görevlerindendir. Bu bilinç içerisinde bizlerin de katkısı olsun istedik. Dünya sıvı halde olduğu ilk zamanlardan itibaren, birbirini izleyen büyük değişimler sonucu bugün olduğu duruma ulaşmış ve değişimini sürdürmektedir. Robert Herrick “Sonuna kadar çaba gösterin ve asla kuşkuya düşmeyin; Hiçbir şey o kadar zor değildir, araştırın yeter” söylemi ile dönen dünyada sürekli iyileştirmenin ve araştırmanın gerekliliğini vurgulamaktadır. Değerli yazarların Dergimize gönderecekleri araştırmaları, yazıları, gelişim ve değişim için bizlerin başarıya ulaşmasında büyük destek olacaktır. Bundan elli yıl kadar sonra, banka hesabımızın ne kadar olduğunun, nasıl bir evde yaşadığımızın ve ne marka araba kullandığımızın hiç önemi olmayacaktır. Bu nedenle yaşamımızda, toplumda yaptığımız çalışmalar ile önemli bir yer edinebilirsek o zaman dünyada daha farklı bir yerimizin olacağı gerçektir. Dergimizin ilk sayısının sizlere ulaşması için bizlere destek olan Sn. Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir GAYRETLİ’ye, Sn. Rektör Prof. Dr. Burhan AYKAÇ’a, yayınlarını gönderen değerli yazarlara, yayınları inceleyen hakemlere, Dergimiz Yayın ve Danışma Kurulu Üyelerine, emeği geçen tüm arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi, saygılarımı sunuyorum. Azımızı çoğa sayın lütfen, hoşçakalın. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Yüksel BARUT Editör
  • Öğe
    Vitamin D in a Nutshell
    (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2017-04-26) Çöl, Başak Gökçe; Kurtuluş, Eda Merve; Majoo, Fuzail Mohammed
    This review comprises the synthesis, function, measurement and also the recommendations of Vitamin D and its derivates. In light of the evidence provided by clinical trials, deficient vitamin D levels were found to be correlated with higher incidences of rickets, skeletal disorders, diabetes, obesity, cardio vascular disorders, asthma, depression, schizophrenia and immune disorders. Vitamin D supplementation which is available at low cost and with a wide therapeutic window, should be implemented to the population and should be monitored only in patients with a high risk of kidney and liver diseases, hyperparathyroidism, sarcoidosis, tuberculosis and histoplasmosis.
  • Öğe
    A Nutrigenetic Overview to Human Health: Single Nucleotide Polymorphisms in Fatty Acid Desaturase (FADS) Encoding Genes
    (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2017-04-26) Tekiner, İsmail Hakkı; Şengül, Nuray; Varlı, Bakiye Nur; Kestir, Elif; Tapeh, Leila Mehdizadeh; Kaya, Simge
    Long-chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFAs) play an important role in some physiological processes in the human body. Their level and composition are highly dependent on their intake in the diet or on the intake of fatty acid (FA) precursors. The fatty acid precursors are endogenously elongated and desaturated to physiologically active LC-PUFAs by the fatty acid desaturases (FADS), encoded by FADS gene cluster. The single nucleotide polymorphisms (SNPs) in these genes are highly associated with the concentration of ?3- and ?6-fatty acids. Beside nutrition, genetic factors also play an important role in the regulation of LC-PUFAs. Changes in desaturase activity have potentially large impacts on cellular FA content, which consequently influences numerous biological processes. A genetic variation in the LC-PUFA biosynthetic pathway, especially within the FADS gene cluster, determines the levels of circulating and tissue PUFAs and several biomarkers. In this review, we aimed to provide an nutrigenetic overview to thehuman health over single nucleotide polymorphisms in the fatty acid desaturase (FADS) encoding genes.
  • Öğe
    Yoğun Bakımdaki Sağlık Çalışanlarının Hasta Yakınlarıyla Olan İletişiminin Araştırılması
    (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2017-04-26) Baykal, Dilek; Koç Tütüncü, Sema
    Amaç: Bu çalışma ülkemiz sağlık çalışanlarının yoğun bakımdaki hasta ailesiyle iletişimini anlamak, hasta yakınlarının bu konu hakkında duygu ve düşüncelerini öğrenmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yöntemi ve gözlem kullanılmıştır. Verilerin analizi NVIVO7 (bilgisayar destekli nitel veri analizi) paket programıyla yapılmıştır. Bulgular: Hasta yakınlarının genel olarak çaresizlik hissettiği anlaşılmaktadır. Yakınlarının yanında olamama, hastayı kaybetme düşüncesi ve bekleme süreci de yaşadıkları olumsuzlukları arttırabilmektedir. Olumsuzlukları azaltmak için iletişim kurulduğunda ise hasta yakınlarının anlayabileceği bir dil kullanılmadığı ve bilgilendirme için gerekli zamanın ayrılmadığı anlaşılmaktadır. Sonuç: Sağlıklı sürdürülebilir iletişim için kurumlara ve sağlık çalışanlarına önemli görevler düştüğü düşünülmektedir.
  • Öğe
    Investigation of Extended Spectrum Β-Lactamases (ESBL)-Producing Enterobacteriaceae and Cronobacter Spp in Infant Formulas and Cereal-Based Foods for Children
    (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2017-04-26) Cava Gümüş, Pınar; Tekiner, İsmail Hakkı; Çakmak, Burcu; Tacer Caba, Zeynep; Özpınar, Haydar
    Aim: The extended spectrum ?-lactamase (ESBL) producing Enterobacteriaceae have attracted attention due to their ability of delaying or cancelling antimicrobial therapy. The foods for infants and children may occasionally contain pathogens such as ESBLproducing Enterobacteriaceae, including Cronobacter spp., because of inappropriate production, storage and handling conditions. This situation leads to a greatest risk of infection to infants and children through their consumption. The objective of this study was to investigate the occurrence of ESBL-producing Enterobacteriaceae, including Cronobacter spp., from a total of 115 samples of various foods from different brands for infants and children sold in Istanbul, Turkey (20 locally produced infant formula, 20 imported infant formula, 20 starch, 20 rice flour, 20 semolina, and 15 milk powder). Methods: For isolation of Enterobacteriaceae ISO 21528-2:2004 was followed. The isolated colonies were identified by Mass Spectrometer. The identified colonies were then exposed to pre-enrichment at 35-370C for 18-24 hours, the suspension was transferred to a Chromogenic ESBL selective media, and allowed for an incubation at 35-370C for 18-24 hours again. The presumptive ESBL producers were subjected to ESBL screening test using a combination of ceftazidime, cefotaxime, and cefpodoxime ± clavulanic acid. Finally, MIC values for ESBL confirmation were conducted by Merlin Micronaut-S betalactamase VII kit, the readings were automatically evaluated by Sifin Software integrated with a spectrometer. All procedures were performed according to the Guidelines of CLSI (2013). Results: Of 18 ESBL suspected isolates (7 P. agglomerans, 1 E. aerogenes, 3 E. cloacae/asburiae, 2 K. oxytoca, 2 L. adecarboxylata, and 3 C. sakazakii), 5 isolates (3 P. agglomerans, 1 E. cloacae/ asburiae, and 1 E. aerogenes) were positive for ESBLproduction, whereas none of C. sakazakii isolates was ESBL-producers. Discussion and Conclusion: Some of the analysed infant formulas and cereal-based foods for children (locally produced infant formulas, rice flour, and starch) were determined to be posing a serious health risk for the infants and children due to contamination by ESBL-producing Enterobacteriaceae, except for C. sakazakii isolates. Keywords: Cereal-based food, children, cronobacter spp., enterobacteriaceae, esbl, infant formula.
  • Öğe
    Yaygın Olarak Kullanılan Antimikrobiyal Gıda Katkı Maddeleri ile İlgili Genel Bir Değerlendirme
    (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2017-04-26) Öztürkcan, S. Arda; Acar, Sıla
    Amacımız, son yıllarda oldukça sık kullanılan ve çalışmalara konu olan antimikrobiyal gıda katkı maddelerinin, işlevi, kullanım alanları, günlük alınabilir kabul düzeyleri, insan sağlığı üzerine etkileri hakkında önemli yeni bilgiler vermektir. Antimikrobiyal gıda katkı maddeleri ile ilgili, 2006-2016 yılları arasında Dergipark’ta yayımlanan makaleler incelenerek bu derleme hazırlanmıştır. Çalışan nüfusun artması ile birlikte tüketicilerin paketli hazır gıda ürünleri kullanımı artmıştır. Paketli gıda ürünlerinde, gıda ürünlerinin üretilmesi, hazırlanması, taşınması ve depolanması sırasında, gıdaların raf ömrünü uzatmak, zararlı mikroorganizmaların üremesini geciktirmek, tat ve rengini güzelleştirmek amacıyla gıda katkı maddesi kullanımı yaygınlaşmıştır. Tüketicilerin, gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine direkt olarak olumsuz etkilere neden olduğunu düşünmesi, üreticileri yapay yerine doğal kaynaklardan elde edilen gıda katkı maddeleri üretimine itmektedir ve doğal kaynaklardan elde edilen gıda katkı maddelerinin her geçen gün artış gösterdiği gözlenmiştir. Gıda katkı maddelerinin zararlılığı hakkında birçok araştırmalar yapılmış ve günümüzde hala yapılmaya devam etmektedir. Uluslararası komisyonlar tarafından gıda katkı maddelerinin günlük alınabilir kabul düzeyleri ile ilgili birçok listeler hazırlanmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda bu düzeylerin sıklıkla değiştirildiği gözlenmiştir. Gıda katkı maddelerinin çok fazla tüketilmesi alerji, astım, hiperaktivite ve kanser gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle Uluslararası Komisyonlar tarafından belirtilen zararsızlık dozlarına dikkat edilmeli ve bu dozlardan fazlası kullanılmamalıdır.