Kitap İncelemesi – 1: Etnisiteyi Yeniden Düşünmek

İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press

Yazar: Richard JENKINS, Etnisiteyi Yeniden Düşünmek (Rethinking Ethnicity), Çeviren: Erdoğan BOZ (çev.), Ankara: Koyusiyah Yayıncılık, 2022, 264 s. ISBN: 978-605-69807-9-4 Jenkins kitabın adını da oluşturan biçimiyle etnisiteyi yeniden düşünmeyi amaçlarken bu konu üzerine ihmal edilmiş bazı düşünceleri yeniden gündeme getirerek pek çok farklı fikri birlikte tartışmakla etnisite ile ilgili kendi yorumunu ortaya koymaktadır. Bu kitap Clifford Geerz başta olmak üzere milliyetçilikle ilgili ilkçilerin (primordialistlerin) hâkim olduğu antropoloji açısından etnisite kavramını detaylı olarak değerlendirmektedir. Kitap özellikle ilkçilerin (primordialistlerin) etnisite ve milletin temelini oluşturan unsurların değişmez ve doğal öneme sahip olduğunu savunan anlayışı ciddi şekilde eleştirmektedir. Bu açıdan etnisite ile ilgili oldukça faydalı bir içeriğe sahip olan bu kitap çok verimli bir kaynaktır.

Kitap incelemeleri, Book Reviews, Richard Jenkins, Sosyo-ekonomik değişim, Zorunlu göç, Gönüllü göç

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimleri Dergisi