Turkey’s Public Diplomacy towards the Balkans

İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press

The problematic of this study is to investigate the activities of cultural diplomacy in the Balkans for Turkey. These activities are valued over Turkey’s public diplomacy institutions through interviews made by the author. In this context, the aim of study is to examine of Turkey policies for cultural diplomacy activities in the Balkans with feedback received from the opinions and suggestions of the relevant institutions. In the research, the answer of the question “Is it effective cultural diplomacy activities of Turkey in the Balkans?” was sought. The basic hypothesis of the study is that Turkey’s public diplomacy in the Balkans has experienced a transformation of strategic vision. In the context of the hypothesis of the study, the following conclusion has been reached. The public diplomacy activities of Turkish public diplomacy institutions towards the Balkans have a strategic perspective. This paradigmatic development has become especially important since the 21st century.
Bu çalışmanın sorunsalı, Türkiye’nin Balkanlara yönelik kültürel diplomasi faaliyetlerinin, bu faaliyetleri gerçekleştiren kurumlar üzerinden değerlendirilmesi ve Türkiye’deki kamu diplomasisi kurumlarının etkinliğinin nasıl artırılması gerektiği üzerine odaklanmıştır. Bu bağlamda çalışmanın amacı Türkiye’nin Balkanlara yönelik kültürel diplomasi faaliyetleri çerçevesindeki politikalarını, ilgili kurumların görüş ve önerilerinden alınan geri bildirimlerle incelemek, bu incelemeden elde edilen verileri tartışmak ve Türkiye’nin kültürel diplomasisi için uygulaması gereken politikaları önermektir. Araştırmada Türkiye’nin Balkanlara yönelik kültürel diplomasi faaliyetleri etkin midir ve kamu diplomasisi ve kültürel diplomasi faaliyetlerinde rol üstlenen kuruluşlar faaliyetlerini nasıl yürütmelidir sorularından yola çıkılmıştır. Çalışmanın temel hipotezi “Türkiye’nin Balkan ülkelerine yönelik kamu diplomasisinde stratejik vizyon dönüşümü yaşanmıştır” önermesi üzerine bina edilmiştir. Çalışmanın hipotezi bağlamında Türk kamu diplomasisi kurumlarının Balkanlara yönelik kamu diplomasisi faaliyetleri stratejik bir bakış açısı taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır.

Turkey, The Balkans, Public Diplomacy, Cultural Diplomacy, Soft Power, Türkiye, Balkanlar, Kamu Diplomasisi, Kültürel Diplomasi, Yumuşak Güç

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi