İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi: Fakülte Bülteni (Cilt: 3, Sayı: 27, Mart 2023)

İstanbul Gelişim Üniversitesi / Istanbul Gelisim University

DEPREM VE AFETLERDE SOSYAL HİZMET 6 Şubat 2023 tarihinde, saat 04.17’de ve daha sonraki dakikalarda Gaziantep-Maraş-Hatay ekseninde gerçekleşen 7.8 ve 7.6 şiddetindeki depremler bölgedeki 10 ilimizde çok büyük yıkımlara ve can kayıplarına neden olmuştur. Ülkemiz; Dünyanın en ciddi deprem riskleri barındıran Alp-Himalaya Deprem Kuşağı üzerinde yer almaktadır. Kuzey Anadolu fayı toplam 1.200 km uzunluğunda bazı yerlerde kilometrelerce genişlikte devasa bir fay ve güneyimize doğru inen Doğu Anadolu fay hattı ise Erzincan’dan Hatay’a doğru uzanan çok uzun bir faydır. Son elli yıllık süreçte, hatalı, eksik ve bilimsel paradigmadan, tutarlılıktan, bilimsel kararlardan yoksun afet politikasızlıkları, bu felakete neden olan başlıca faktörler olarak sayılabilir. Her zaman olduğu gibi depremin ardından; bireylerin ve ailelerin gördüğü zararlar ise en önemli sonuçtur. Ölüm, yaralanma, kalıcı veya geçici sakatlıklar, aile parçalanmaları, ruhsal bozukluklar, iş ve eğitim kayıpları gibi ciddi sorunların yanı sıra temel ihtiyaç maddelerinin eksikliği, ısınma, ulaşım, iletişim ve barınma sorunları yaygın biçimde görülmüştür. Devletimizin açıkladığı rakamlarla 21 gün sonra vefat edenlerin sayısı 45 binlere ulaşmış, yararlıların sayısı yüzbinleri geçmiştir. Bin yılın, dünyadaki en büyük doğal afetlerinden birini yaşıyoruz ne yazık ki. Toplum olarak yardımlaşma ve dayanışmayla, sevgiyle bu zorlu günleri de hep birlikte “biz diyerek” atlatacağız inşallah… Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum... Büyük önderimiz Atatürk’ün dediği gibi; “Felaketlerde umutsuzluğa karşı direnmek gerekir!”

İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Bültenler

Mart 2023