Metaplastik Ossifikasyon Gösteren Molluscum Contagiosum: Çok Nadir Bir Olgu

İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press

Molluscum Contagiosum (MC) sık görülen benign, viral bir hastalıktır. Çoğunlukla deriyi, nadiren mukozal membranları etkiler. Bu hastalık her yaş grubunda görülebilmekle birlikte, daha çok çocuklarda ve daha az olarak seksüel aktif erişkinlerde görülmektedir. MC hastalığında avuç içi ve ayak tabanı hariç vücudun her yerinde genellikle 3-5 mm çapında tek veya çok sayıda, ortasında göbeklenme gösteren papüllerle karakterize lezyonlar görülebilir. Histopatolojik incelemede Henderson-Paterson cisimcikleri olarak da bilinen intrasitoplazmik Molluscum cisimleri görülür. Bu olguda yirmi yedi yaşında kadın hastanın, yüzünde, sol malar bölge üzerinde 0.5 cm boyutunda sivilceye benzeyen lezyon gözlendi. Lezyon ekstirpe edildikten sonra histopatolojik incelemede metaplastik ossifikasyon gösteren MC tanısı konuldu. MC hastalığında metaplastik ossifikasyon çok nadir görüldüğü için bu olgu sunulmuştur.
Molluscum Contagiosum (MC) is a common, benign viral disease. It usually affects the skin and rarely mucosal membranes. Although this disease can be seen in all age groups, it is most commonly seen in children and sexually active adults. In MC disease, lesions characterized by a single or multiple, 3-5 mm diameter papules with a navel in the middle can be seen all over the body, except for the palm and soles. Histopathological examination shows intracytoplasmic Molluscum bodies also known as Henderson-Paterson bodies. In this case, an acne-like lesion with a size of 0.5 cm on the left malar region was observed on the face of a 27-year-old female patient. After the lesion was extirpated, the diagnosis of MC showing metaplastic ossification was made on histopathological examination. This case is presented because metaplastic ossification is very rare in MC disease.

Molluscum Contagiosum, Metaplastik Ossifikasyon, dermatoloji, Molluskum Kontagiozum, metaplastic ossification, dermatology

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi