İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu: Aylık Haber ve Etkinlik E-Bülteni (Sayı: 34, Ekim 2023)

İstanbul Gelişim Üniversitesi / Istanbul Gelisim University

Crush Sendromu (Ezilme Sendromu) - Crush, kelime anlamı olarak “ezme, ezilme” anlamına gelir. Crush sendromu ise travma ve bunun vücuda verdiği sistemik hasarların tamamını kapsar. Crush sendromu; ezilme, çarpışma, göçük altında kalma, darbe alma ve uzun süre hareketsizlik sonucunda oluşan kas hasarına bağlı olarak,bir çok doku ve organın hasarı ile meydana gelen tıbbi bir durumdur. Normal olarak kaslarda bulunan miyoglobin, travmaya bağlı olarak kana geçer ve böbrek tübüllerini tıkayıp akut tübüler nekroza (ATN) ve sonrasında akut böbrek yetmezliğe (ABY) neden olur. Bunun yanı sıra kasta bulunan potasyum iyonları da kana geçer ve sistemik sorunlara neden olan hiperkalemi meydana gelir.

İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Bültenler