İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu: Aylık Haber ve Etkinlik E-Bülteni (Sayı: 32, Ağustos 2023)

İstanbul Gelişim Üniversitesi / Istanbul Gelisim University

PROPOLİSİN AĞIZ SAĞLIĞINA ETKİLERİ VE DİŞ HEKİMLİĞİ ALANINDA KULLANIMI Propolis; arılar tarafından çeşitli bitki türlerinden elde edilen, yapışkan, koyu renkli, doğal reçineli bir üründür. Kimyasal bileşimi ve biyolojik özellikleri bu ürünün tıp alanında terapötik etkili bir alternatif olarak kullanımını gündeme getirmiştir. Antibakteriyel, antiviral, antifungal, antiinflamatuar, antioksidan aktivitesi ve immün sistemi uyarıcı özelliği ile propolisin diş hekimliği alanında da kullanımını düşündürmüştür. Özellikle küçük çocuklarda serum protein bileşimindeki farklılıklar, beyin/vücut ağırlığı oranının ve kan-beyin bariyeri geçirgenliğinin yetişkinlerden fazla olması farmakokinetik değişikliklere neden olarak çocukların yapay ilaç formülasyonlarına daha duyarlı olmalarına yol açmaktadır.

İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Bültenler