Doğan, Murat2024-02-152024-02-152020978-605-033-148-6https://hdl.handle.net/11363/7030Gıda mühendisliğinde temel işlemler; çeşitli gıdaların hazırlanması sırasında uygulanan genel işlemleri ifade etmektedir. Gıda üretiminde kullanılan temel işlemler sayesinde ham maddeler tüketilebilecek hâle getirilir, bileşeninde bulunan zararlı, sindirimi zorlaştırıcı maddeler ve mikroorganizmalar yok edilir, sağlıklı şekilde gıdaların saklama süreleri arttırılır, taşınması kolaylaştırılır ve yeni ürünlerin geliştirilmesi sağlanır. Gıda temel işlemlerinin iyi şekilde anlaşılabilmesi için öncelikli olarak birimlerin, boyutların, ısı ve kütle transfer mekanizmalarının çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu amaçla bu bölümde kütle, ağırlık, hacim, basınç, uzunluk, yoğunluk gibi büyüklükler ve dönüşümleri, ısı transfer mekanizmaları ve gıdaların işlenmesinde akışkan, akış, viskozite ve akış ölçümleri hakkında temel bilgilere yer verilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda MaddesiHam MaddeBoyutlar, Büyüklük, Birim, Ölçme ve Birim DönüşümleriKütle ve Ağırlık KavramıHacimUzunlukYoğunluk, Özgül Ağırlık ve Özgül KütleNobel Akademik YayınlarıGıda Mühendisliğinde Temel İşlemlerBook Chapter69101