Doğan, Murat2024-02-152024-02-152020978-605-033-148-6https://hdl.handle.net/11363/7029Mikrobiyoloji canlıları inceleyen biyoloji biliminin alt dalıdır. Genellikle gözle görülemeyen çok küçük canlılar olan mikroorganizmaları inceler ve insanlık yararına uygulamalar yapar. Uygulamalı bir bilim dalı olan mikrobiyoloji tıp, veteriner, ziraat ve gıda gibi birçok alanla ilgilenmektedir. Mikrobiyoloji çeşitli alt çalışma disiplinlerine bölünmüştür. Gıda mühendislerinin ilgi alanı olan Gıda Mikrobiyolojisi ve Gıda Biyoteknolojisinin yanı sıra Veteriner ve Ziraat Mühendislerinin ilgi alanı olan Veteriner ve Tarım Mikrobiyolojileri de mikrobiyolojinin alt çalışma disiplinlerindendir. Bununla birlikte incelenen mikroorganizmaların türlerine göre araştıran alt dallar geliştirilmiştir. Bakterileri araştıran Bakteriyoloji, virüsleri araştıran Viroloji, fungileri araştıran Mikoloji örnek olarak verilebilir. Gıda mikrobiyolojisi adından da anlaşıldığı gibi gıdalarla mikroorganizmalar arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır. Gıdalarda bulunan veya bulanabilecek mikroorganizmaları tanımlar, zararlı ve yararlı olanları özelliklerine göre belirler. Yararlı olanlardan starter kültür,probiyotik vb. kullanımı üzerine çalışır. Zararlı olanlardan patojen ve toksik olanların nasıl enfeksiyona, intoksikasyona ve zehirlenmlere neden olduklarının açıklar.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMikroorganizma Hakkında Genel BilgilerMikrobiyolojinin DallarıHücre Yapılarına Göre SınıflandırmaMikroorganizmaların İsimlendirilmesiMikroorganizma Bulaşma KaynaklarıGıdalarda Bulunabilen Mikroorganizmalar ve FonksiyonlarıNobel Akademik YayınlarıGenel Mikrobiyolojiye ve Gıda Mikrobiyolojisine GirişBook Chapter137159