The Mediating Role of Psychological Capital in the Effect of Emotional Intelligence on Resistance to Change

İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press

Psychological capital (PsyCap) has been found as a substantial contributor to a range of desirable organizational outcomes. Emotional intelligence (EI) and PsyCap have both been shown to be effective in overcoming resistance to change (RTC). In an everchanging field such as the banking sector, one of the biggest problems with managing change is that employees may resist it when they have to adapt to the change. The data for the study was gathered via the use of a questionnaire that was sent online to 253 private bank employees. After the validating factor analysis with the help of SPSS AMOS 26 program, the structural equation model was drawn and the relationships between the variables were evaluated. This research examines the influence of EI and PsyCap on employee RTC. The findings show that EI has a positive impact on PsyCap and a negative impact on RTC. PsyCap has a negative impact on RTC. PsyCap mediated the impact of EI on RTC.
Psikolojik sermaye, bir dizi arzu edilen örgütsel sonuca önemli bir katkıda bulunmuştur. Duygusal zeka ve Psikolojik sermayenin değişime karşı direncin üstesinden gelmede etkili olduğu gösterilmiştir. Bankacılık sektörü gibi sürekli değişen bir alanda, değişimi yönetmede en büyük sorunlardan biri, çalışanların değişime uyum sağlamak zorunda kaldıklarında buna direnebilmeleridir. Çalışmanın verileri, 253 özel banka çalışanına çevrimiçi olarak gönderilen bir anket kullanılarak toplanmıştır. SPSS AMOS 26 programı yardımıyla yapılan doğrulayıcı faktör analizden sonra yapısal eşitlik modeli çizilerek değişkenler arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Bu araştırma, duygusal zeka ve psikolojik sermayenin çalışanların sergilediği değişime direnç üzerindeki etkisini incelemektedir. Bulgular, duygusal zekanın psikolojik sermaye üzerinde olumlu ve değişime direnç üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu göstermektedir. Psikolojik sermayenin değişime direnç üzerinde olumsuz etkisi vardır. Psikolojik sermaye, duygusal zekanın değişime direnç üzerindeki etkisine aracılık etmektedir.

Emotional intelligence, psychological capital, resistance to change, banking sector, mediation analysis, Duygusal zeka, psikolojik sermaye, değişime direnç, bankacılık sektörü, aracılık analizi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi